Soms wordt je wakker op zaterdag en vraag je je af: wie zou eigenlijk de Coupe Pacifique gewonnen hebben? En zouden de wedstrijden in Tahiti en omstreken nou ook relaxter verlopen dan in onze opgejaagde streken? Connaisseur du football exotique Gerard Poot heeft daar gewoon antwoord op:

AS Manu Ura wint Pacific Cup

In Papeete, de hoofdstad van Frans Polynesië en gelegen op het exotische Tahiti is het de lokale favoriet AS Manu Ura gelukt de Coupe Pacifique te winnen. Met de overwinning werd tegelijkertijd een plaats afgedwongen op het Dom-Tom toernooi in Parijs in oktober aanstaande.

In het Stade Pater won AS Manu Ura de terugwedstrijd van AS Magenta uit Nieuw Caledonië met 2-1. De eerste wedstrijd in Paea eindigde afgelopen maandag in 1-1 door doelpunten van Michel Hmaé (Magenta) en Ramon Djamali (Manu Ura).

Belangrijke rol in de beslissende wedstrijd was weggelegd voor scheidsrechter Jean-Marc Bonnin die 3 spelers van Magenta uit het veld stuurde. Reeds na 20 minuten werd Jacky Wiako heengezonden voor een vermeende overtreding op zijn landgenoot in Tahitiaanse dienst Ramon Djamali, na rust volgden André Sinedo en zijn collega in de verdediging Nicolas Ouka.

Vijf minuten na het vertrek van Wiako kwam Manu Ura al op voorsprong door middenvelder Billy Mataitai. Magenta bleef echter voetballen en na een overtreding van Tahiti's nationale doelman Daniel Tapeta op Michel Hmaé, schoot invaller Albert Kagéa de gelijkmaker binnen vanaf elf meter.

Na de thee hield Magenta dapper stand, totdat Sinedo na 65 minuten het veld moest ruimen. Drie minuten later lag de bal alweer in het net, nadat Axel Temataua profiteerde van een fout van doelman Joël Zohune. Twee minuten daarna kon ook Ouka de kleedkamers opzoeken en verkaste zijn coach Philippe Sarassin naar de tribune nadat hij de arbiter meende te moeten vertellen hoe hij over hem dacht. Hierna werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken, omdat de overgebleven spelers van Magenta weigerden verder te spelen.

Na een kwartier oponthoud werd de wedstrijd uiteindelijk alsnog hervat, de overgebleven acht man van Magenta hielden knap stand en zagen de score niet verder oplopen.

Dankzij de overwinning kwalificeerde Manu Ura zich voor la Coupe de Dom-Tom in Parijs, waar het zal aantreden tegen de kampioenen van Martinique, Guadeloupe en de winnaar van la Coupe de l'Ocean uit Réunion of Mayotte.