Augurk: de thuishaven van Billy Clismo
  mei 2006

 

zondag 29 mei

el cowboy do asfalto
aka corazón loco aka willem mieras

el cowboy do asfalto

heeft nu ook een rits toffe foto's online gezet

 

 

 

vrijdag 27 mei 2006

The True False Identity

Zombieland  

Welke plaatjes er gedraaid worden in huize Clismo?
Gnarls Barkley. Smugglers van We, en dan weer Gnarls Barkley. Een singeltje van the Kinks uit een bananendoos vol tweedehands vinyl. (Dankjewel Peter & Arja.) En dan weer Gnarls Barkley. Een oude demotape van de Masters Of Reality. Maar daarna snel weer die geweldige cd van Gnarls Barkley. St. Elsewhere blijft hier voorlopig hét album van 2006.

De enige artiest die in staat is gebleken Clismo’s nieuwe helden meerdere draaibeurten achter elkaar uit de cd-speler te houden is T-Bone Burnett. Die heeft een nieuw album gemaakt dat op het eerste gehoor net zo klinkt als zijn voorganger. Dat lijkt misschien niet zo boeiend, maar als dat voorgaande album zo goed is als The Criminal Under My Own Hat, waar bovendien al veertien jaar op geteerd moest worden, dan is dat geweldig nieuws.


Op The True False Identity is T-Bone Burnett wel een stuk breedsprakeriger geworden. Waar hij in 1992 voor 12 liedjes nog geen 39 minuten nodig had, is dat nu een uur geworden. Viool en de rest van de spaarzame begeleiding hebben moeten wijken voor een voller geluid. Melancholie is ingewisseld voor cynisme. Het uiteindelijke resultaat is klinkt nog steeds erg T-Bone Burnett en erg goed. Over de eeuwigheidswaarde van het album kan Clismo nog geen bindende uitspraken doen, maar Gnarls Barkley meerdere draaibeurten het zwijgen opleggen… Petje af voor T-Bone.

 

 

 

dinsdag 24 mei

De machtige virtuele arm van Clismo.

Billy gebruikt in een stukje over de erbarmelijke bediening bij O' Pazzo
eenmaal een minder nette term om die gelegenheid te omschrijven
en kijk eens wat er gebeurt als je die term intikt bij Google.
Restauranthouders blijf alert!
Morgenavond kan Billy bij ú op het terras zitten.

 

 

 

Watervallen, zuigzand, lekke banden, tweetakt sores en bijna 10.000 km

door Willem Mieras

voor al die mensen die met enige regelmaat vruchteloos corazon loco checken
hier integraal het meest recente mailbericht van Willem
op de brommert van Nieuw Nickerie naar Patagonië

ter inleiding eerst nog even de laatste regels uit de voorafgaande mail:

Morgen vertrek ik naar de Chapada de Guimaraes, een nationaal park, op
40 km boven Cuiaba. Prachtige natuur en bijzondere natuurverschijnselen,
want het schijnt dat een lokale magnetische kracht voertuigen langzamer
doet voortbewegen. Dat gaan we eens uittesten.

Erasmo Carlos- Cachaca Mechanica

 

De afgelopen dagen waren verschrikkelijk... slapeloze nachten, gepruts aan de sproeier, intensief mailcontact met de technische ploeg van Yamaha Motor Nederland. Neen, het valt niet mee om op een tweewieler met 0,5 pk vermogen door Brazilië te reizen.

De laatste weken ging de brom steeds langzamer rijden en elke heuvel was een gevecht om boven te komen. Geen bottom power, geen piekvermogen, helemaal niks. Dus dat was een barre rit in Chapada dos Guimaraes om bij de Cidade da Piedra (stenen stad) te komen. Een pad met een behoorlijkstijgingspercentage, maar het ergste van alles, voorzien van een 30 cm dikke laag stofzand. Wat een gekloot. Bonkend, sleurend en slingerend heb ik de plek gehaald, maar een echte stenen stad vond ik het niet, dus ik ben nog 15 km verder gereden, getwijfeld, weer gekeerd, toch weer verder gereden tot een boerderij en nog verder, onderweg gevraagd, maar de voorbijganger kende geen stenen stad, weer gekeerd, weer worstelend over het zandpad terug en geconcludeerd dat de eerste plek de stenen stad was.

De volgende dag op pad naar de spectaculaire watervallen, maar bij de eerste cachoueira moest ik betalen (was particulier stukje park met restaurant), dat doen we natuurlijk niet. Iets verder gereden en inderdaad. Deze waterval was mooi. 53 meter water dat van een plateau naar beneden plettert in een met grote bomen begroeid dal.

Die Brazilianen hebben een heel aparte manier van natuurbescherming, want je zorgt gewoon dat het natuurpark onbereikbaar is. Geen fatsoenlijke weg, geen openbaar vervoer, geen borden die aangeven wat waar is. Je zoekt je helemaal suf, rijdt tientallen kilometers om, om vervolgens op een no-no plek aan te komen. Maar het is er wel mooi en natuurlijk heel rustig, want de gewone toerist mijdt dit soort plekken.

In Chapada de brom uit elkaar gehaald en met de uitlaat naar een
werkplaats gegaan om de knalpot open te zagen, te ontkolen en weer dicht te lassen. Nadat ik de uitlaat op twee plaatsen had doorgezaagd, bleek het toch mogelijk om de drie schroeven waarmee de demper vast zit, los te draaien. Maar goed, de uitlaat weer dicht gelast door senhor Neuss, een Braziliaan, waarvan de ouders uit Duitsland kwamen en hij sprak nog steeds Duits, dus wir haben Deutsch geretet. Maar... bij de demontage van de uitlaat zag ik al snel dat dat niet de oorzaak van het zwakke
presteren was. Wel een beetje olie van binnen, maar de demper zat niet dicht. De boel toch maar uitgefikt en alles weer gemonteerd. Het Yamaha twee-takt team was van mening dat de hoogte waarop ik mij bevond (700 meter) de oorzaak zou kunnen zijn: ijle lucht, dus een te rijk mengsel, dus een viertakkerig gepruttel en geen vermogen. Oplossing: een kleinere sproeier. In Chapada was geen kleiner sproeier te vinden, dus op pad naar de grote stad. Rijdend naar Cuiaba daalde ik zo´n 500 meter, maarhet blokje ging helemaal niet beter draaien. Dus Cuiaba doorgereden en sukkelend een verschrikkelijke col van 7 km lengte beklommen met de snelheid van een slak. Na een hele dag sturen linksaf geslagen naar Aquas Quentes (Warm Water) dat klonk aanlokkelijk en ik dacht na een afdaling van 13 procent in een knus stadje aan te komen. Nee dus. Ligt er aan het eind van de weg een hotel met natuurlijke zwembaden in een schitterende omgeving. Het paradijs voor slechts 120 reais (45 euro) maar daarvoor krijg je wel drie maaltijden. Dus de credit card getrokken en besloten om te blijven. Van terug gaan was sowieso geen sprake, want het was al laat, de brom zou de helling niet opkomen en het volgende dorp lag 50 kilometers verder.

De brom weer uit elkaar gegooid en geprobeerd toch iets aan de sproeier te doen: flosdraad, een veiligheidsspeld, ijzerdraad, niets had effect.

Zaterdag weer vertrokken uit het paradijs. De mensen waren zo aardig om me met de Toyota de eerste 5 kilometer bergopwaarts te brengen. Vandaar verder geprutteld met de brom tot Rondonopolis. Onderweg een lekke band en net voordat ik de stad binnenrij, wéér een lekke band. Pal voor hotel Marathi. Dus daar overnacht. De volgende dag (dat was gisteren) de cilinder van het blok gehaald en ja hoor: DE UITLAATPOORT ZAT DICHT. Alles schoon geschraapt, alles weer gemonteerd, breekt de gaskabel! Dat is een heel gepruts, want de gaskabel is dubbel uitgevoerd (bedient ook het auto-lube systeem) en loopt door het koplamphuis, dus dat moest ook helemaal gedemonteerd worden. Ga ik ´s avonds in het centrum van Rondonopolis wat eten, rij terug en ja hoor... weer een lekke band.

Vanochtend vertrokken uit R. en wat een genot, wat een opluchting, de brom raast weer gillend van geluk met 70 km/uur de helling af. Bergje op haal ik menige vrachtwagen in, dat geeft een beetje het gevoel van mijn voetbalcluppie (Postobon) wint van het Baziliaanse nationale elftal. De krul zit weer in mijn haar, de toekan liet zich weer zien (en een aangereden struisvogel op de weg, wat een berg vlees is dat) en we zijn alweer 250 kilometers verder in Coxim Mato Grosso do Sul, aan de rand van de Pantanal.

Toen ik hier aankwam had ik wel weer een lekke band.

 

 

 

 

maandag 22 mei

bandjes komen, bandjes gaan

Code BlueNecrophiliacNecromancer

maar necrofilie blijft altijd bestaan

 

 

 

zondag 21 mei 2006

de eerste dubbele plaatjes

 

 

 

vrijdag 19 mei 2006

De Bezoeker

Van links naar rechts: de drummende dwerg, de zangert, een man die me eigenlijk niet is opgevallen tijdens het concert en Dennis van de Geest.

Clismo was gisteravond aanwezig bij een optreden van Centro-Matic in Rotown. Billy heeft ooit een cd van die gasten gekocht die hij na één jaar en twee draaibeurten gauw weer heeft weggegeven. Op een verjaardag. Zo is hij dan ook wel weer.
Live bleken de Centromatics Billy’s aandacht ook niet echt lang vast te kunnen houden met hun saaie sombermansrock, maar dat deed er allemaal niet meer toe.

Er was namelijk al een geweldig voorprogramma verzorgd door John Roderick. Dat is de grote man van the Long Winters die een solotoer aan het doen is. Hij zag er uit als de typische strafcornerspecialist die je bij zo’n naam verwacht. Verder bleek het een uiterst aimabele keuvelaar te zijn die beide favoriete Long Winters-liedjes van Billy speelde. Dat leuke liedje met her skin is cinnamon, her skin is cinnamon erin

en die ene over die duikbootkapitein met dat Yeahehehaay stukje. Eigenlijk lijken al die liedjes behoorlijk op elkaar en is het wachten steeds op die uithalen van Roderick. Maar dat doet-ie dan ook zo heerlijk dat de rest van het liedje van geen enkel belang meer is.

Het hoogtepunt van de avond zat echter tussen de twee optredens in. Toen werd Billy namelijk door een wildvreemde aangesproken met de vraag of hij die gozer van de Augurk website is. Het was Een Bezoeker! In het echt! Die via een vriend op Billy’s site gewezen is en af en toe zelfs terugkeert! Hoera!
De rest van de avond is in gepaste euforie doorgebracht. Blijft alleen de vraag waaraan Clismo herkend is.

  mooie hoes

 

 

ik ook niet

 

 

woensdag 11 mei 2006

Funky Philly

Had Clismo al eens melding gemaakt van Larry Grogan?
Dat is een dikke witte man uit New Jersey die elke paar dagen een obscure soulsingle bespreekt. Inclusief mp3 natuurlijk.
Een paar dagen terug heeft-ie wat groter uitgepakt met een zip-bestand van drie kwartier grotendeels instrumentale Philly-soul. (hiero)
Nu is dat eigenlijk iets te vrolijk naar Billy’s smaak (de voorkeur van Clismo gaat uit naar breed uitgesponnen schuld-en-boete melodramatiek) maar het swingt zeker een half uur als de neten. En als je tijdens het buiten luisteren vanavond lekker doorklokt met de rosé moet dat laatste kwartier ook makkelijk vol te houden zijn.

  Lees meer over de bands in het bestand bij Funky16Corners.

 

 

 

zondag 7 mei 2006

aardig gek

Storm Coming  

Van diverse kanten werd Clismo vorige week geconfronteerd met Gnarls Barkley.
Mieras begon over die Rohrschach-video, terwijl de discipelen van Lewis Taylor hun Heiland hadden zien bassen toen Crazy werd vertolkt in Top Of The Pops. Vervolgens leek het nummer elk uur voorbij te komen op de radio en begon het Billy zo te fascineren dat hij op zoek ging naar het complete album.

St. Elsewhere vormt een merkwaardige combi van onaangepaste soul met pophopbeats. En niks geen ellenlange zeiknummers, maar geheel naar Billy’s voorkeur verdeeld in porties van hooguit drie minuten. Zo kunnen de liedjes door herhaald afspelen rustig inzinken zonder te gaan irriteren. Voorlopig is daar geen kans op. Die stem doet slechts in de verte aan Terence Trent D’Arby denken en blijkt samen met de muziek een sterk verslavend karakter te hebben. Tip van Clismo.

 

 

 

zaterdag 6 mei

Gaaf!

Het Panini Fifa World Cup Germany 2006 plakplaatjesalbum!

 

 

 

woensdag 3 mei

Eerste les serveren bij O’Pazzo

“Wacht eens even! Wat ga jij doen?”
“Ik? Een bestelling opnemen. Ik zie dat op het terras vijf mannen zijn neergestreken. Ze zien er dorstig uit, dus ik ga vragen of ze iets willen drinken. Misschien willen ze ook nog wel wat eten. Die ene met die blauwe bril ziet er wel leuk uit, trouwens.”
“Ben je gek geworden?”
“Hoezo?”
“Kijk eens op je horloge. Het is al half tien geweest. Voor je het weet blijven ze plakken tot twaalf uur! Ik ken dat soort gasten. Die bestellen op het eind van de avond rustig nog een espresso, cappuccino, of bier van de tap, en wie moet die apparaten schoonmaken en de leidingen doorspoelen als zij lallend op weg naar huis zijn? Wij!”
“Maar…”
“Hoor eens! Hoe lang werk je hier nu? Vier uur, vijf uur? Het is dinsdagavond. De week is net begonnen. Ik wil vanavond gewoon lekker op tijd in bed liggen. Laat die lui maar droog staan, dan gaan ze vanzelf wel weg. En als ze binnen komen zeg je gewoon dat de keuken al dicht is! Okee?”
“O… kee…”

  een dorstige klant vraagt zich af waar de bediening blijft

Klik voor een tof filmpje met de fietstocht van maasboulevard naar dat kutrestaurant in 48 seconden. Door Mieras.  

Na een kwartier zijn de voetbalmannen dus opgestaan en hebben ze Willems verjaardag honderd meter verderop gevierd bij een Italiaans restaurant Impero.
Daar was het onthaal hartelijk, de muziek gevarieerd en het eten voortreffelijk.

Toen ze om half twaalf hun ijzeren paarden ontgrendelden om huiswaarts te pedaleren waren de lichten in het kutrestaurant reeds gedoofd.

 

 

 

maandag 1 mei 2006

Mercy Mercy

Naar aanleiding van een rondje ‘roep je favoriete soulplaat’ is Clismo weer helemaal in de ban van Don Covay.
Nou ja, in elk geval van het verzamelceedeetje dat hij van hem heeft.
Bij een hoop soulmannen beginnen de liedjes op zo’n verzamelaar na nummertje tien sporen van herhaling te vertonen, maar bij Don Covay evolueert het lekker.
Van gooi-en-smijt r&b uit 1957 via wat-gij-niet-wilt-dat-u-geschiedt soul uit 1973 tot wat-niet-weet-wat-niet-deert funk twee jaar later.
En dan heeft-ie aan het eind van I Stole Some Love (uit 1968, het jaar van de funky judge) ook nog even meegedaan met de toen heersende rage.
Don Covay is okay, o-lay o-lay!

  Don Covay. De man met de motel-tic.

 

 

 

 

 

Augurk: de thuishaven van Billy Clismo